Cebularz lubelski

Ciasto:

500 g mąki pszennej,
50 g drożdży,
200 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
60 g Lumiko Masła Extra 83%,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.

Farsz:

3 łyżki maku,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli.

Cebularz lubelski

Ciasto:

500 g mąki pszennej,
50 g drożdży,
200 ml ciepłego mleka,
1 jajko,
60 g Lumiko Masła Extra 83%,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli.

Farsz:

3 łyżki maku,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:

Pokrojoną w kostkę cebulę gotujemy w wodzie przez 2 minuty. Następnie odcedzamy i wrzucamy do słoika, dodając mak, sól i olej. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wsadzamy do lodówki.

W szklance mieszamy 2 łyżki mąki, drożdże i 100 ml mleka przygotowując zaczyn. W kolejnych 100 ml mleka rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę i pozostałe składniki na ciasto, które wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiamy je, by zwiększyło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje i rozwałkowujemy, aby otrzymać formę. Na jej środek kładziemy cebulę z makiem. Smarujemy jajkiem brzegi ciasta. Przygotowane cebularze pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

W przepisie użyto:

Masło Ekstra z Łukowa 83%