Izbickie Golasy

Składniki:

500 g ziemniaków,
125 g twarogu,
180 g kaszy gryczanej,
2 jajka,
3 łyżki Lumiko Masła Extra 83%,
kilka ząbków czosnku,
świeże liście chrzanowe.

Izbickie Golasy

Składniki:

500 g ziemniaków,
125 g twarogu,
180 g kaszy gryczanej,
2 jajka,
3 łyżki Lumiko Masła Extra 83%,
kilka ząbków czosnku,
świeże liście chrzanowe.
Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy. Dodajemy do nich surową kaszę gryczaną i masło. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, następnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy pokruszony twaróg, jaja, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowany farsz układamy na liściach chrzanowych i zawijamy. Pieczemy w temperaturze 130-140 stopni Celsjusza na wysmarowanej masłem blaszce.

W przepisie użyto:

Masło Ekstra z Łukowa 83%