Kulebiak Generałowej Kickiej

Ciasto:

480 g mąki pszennej,
20 g suchych drożdży,
250 ml mleka,
1 jajko,
3 żółtka,
1 łyżka Lumiko Masła Extra 83%,
szczypta soli.

Farsz:

1 cały kurczak,
1 jajko,
1 bułka namoczona w mleku,
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por),
2 ząbki czosnku,
cebula,
liść laurowy, ziele angielskie,
sól, pieprz.

Kulebiak Generałowej Kickiej

Ciasto:

480 g mąki pszennej,
20 g suchych drożdży,
250 ml mleka,
1 jajko,
3 żółtka,
1 łyżka Lumiko Masła Extra 83%,
szczypta soli.

Farsz:

1 cały kurczak,
1 jajko,
1 bułka namoczona w mleku,
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por),
2 ząbki czosnku,
cebula,
liść laurowy, ziele angielskie,
sól, pieprz.
Przygotowanie:

Farsz

Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw gotujemy rosół. Ostudzone mięso mielimy następnie w maszynce wraz z warzywami, czosnkiem, cebulą i namoczoną w mleku bułką. Do przygotowanego w ten sposób farszu dodajemy przyprawy i jajko. Powinien on przypominać delikatne mięso na pasztet.

Ciasto

Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajka i masło. W mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy do reszty. Zagniatamy ciasto, odstawiamy pod ściereczkę na 40 minut. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy tworząc prostokąty. Na każdy z nich nakładamy wcześniej przygotowany farsz. Zwijamy i wkładamy do foremek. Odstawiamy na 15 minut. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez około 40 minut.

W przepisie użyto:

Masło Ekstra z Łukowa 83%