Marchwiak z makiem

Ciasto:

400 g mąki pszennej,
7 g drożdży,
180 ml mleka,
50 g Lumiko Masła Extra 83%,
2 łyżki cukru,
szczypta soli.

Farsz:

2 łyżki mielonego maku,
2 marchewki,
2 łyżki miodu,
3 starte goździki,
cynamon,
skórka z pomarańczy.

Marchwiak z makiem

Ciasto:

400 g mąki pszennej,
7 g drożdży,
180 ml mleka,
50 g Lumiko Masła Extra 83%,
2 łyżki cukru,
szczypta soli.

Farsz:

2 łyżki mielonego maku,
2 marchewki,
2 łyżki miodu,
3 starte goździki,
cynamon,
skórka z pomarańczy.
Przygotowanie:

Rozpuszczone masło mieszamy z mlekiem. W misce przygotowujemy ciasto: mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie formujemy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z masłem. Dokładnie mieszamy i formujemy ciasto, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy wyrośnięte ciasto w formę prostokąta o grubości pół centymetra. Ścieramy marchewki i mieszamy je z pozostałymi składnikami farszu. Następne przygotowany farsz nakładamy równomiernie na całe ciasto i zwijamy je w roladę, której wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ciasto przez 50 minut.

W przepisie użyto:

Masło Ekstra z Łukowa 83%