Pączki żakowolskie tradycyjne z konfiturą

Składniki:

1 kg mąki pszennej,
1 kg cukru,
100 g drożdży świeżych (lub 50 g suchych),
125 ml mleka,
6 żółtek,
1 całe jajko,
100 g rozpuszczonego Lumiko Masła Extra 83%,
pół laski wanilii,
sok i skórka z 1 cytryny,
konfitura,
spirytus,
smalec do smażenia i olej,
cukier puder do posypania.

Pączki żakowolskie tradycyjne z konfiturą

Składniki:

1 kg mąki pszennej,
1 kg cukru,
100 g drożdży świeżych (lub 50 g suchych),
125 ml mleka,
6 żółtek,
1 całe jajko,
100 g rozpuszczonego Lumiko Masła Extra 83%,
pół laski wanilii,
sok i skórka z 1 cytryny,
konfitura,
spirytus,
smalec do smażenia i olej,
cukier puder do posypania.
Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy 200 g mąki i 125 ml mleka, mieszamy. Odkładamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu jajka ucieramy z cukrem, a do uzyskanej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ziarenka wanilii, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Następnie dodajemy roztopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym miejscu na 10 – 15 minut.

Następnie nabieramy łyżką niewielkie porcje ciasta (na każdego pączka wystarczą 2 łyżki) i formujemy w dłoni małe krążki. Nakładamy  do środka pół łyżeczki konfitury, zlepiamy, formujemy kulę i odkładamy na stolnicę oprószoną mąką. Przykrywamy pączki ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażymy je następnie w głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Gotowe pączki odsączamy na bibule i posypujemy cukrem pudrem.

W przepisie użyto:

Masło Ekstra z Łukowa 83%