Parowańce z serem

Ciasto :

500 g mąki pszennej,
50 g drożdży,
125 ml mleka,
1 jajko,
1 żółtko,
2 łyżki roztopionego Lumiko Masła Extra 83%,
3 łyżki cukru,
sól.

Nadzienie:

250 g twarogu,
1 żółtko,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego.

Parowańce z serem

Ciasto :

500 g mąki pszennej,
50 g drożdży,
125 ml mleka,
1 jajko,
1 żółtko,
2 łyżki roztopionego Lumiko Masła Extra 83%,
3 łyżki cukru,
sól.

Nadzienie:

250 g twarogu,
1 żółtko,
3 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego.
Przygotowanie:

Nadzienie

Do rozgniecionego widelcem twarogu dodajemy resztę składników i mieszamy.

Ciasto

Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wrzucamy pozostałe produkty sypkie i mieszamy, a następnie dodajemy roztopioną margarynę, jajka, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ma ono odchodzić od brzegów.

Całość przykrywamy i zostawiamy do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Następnie z ciasta formujemy kule, do każdej wkładamy łyżkę twarogu i dobrze zaklejamy. Układamy na stolnicy i pozostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia. Gotujemy na parze około 10-15 minut.

W przepisie użyto:

Masło Ekstra z Łukowa 83%