Piernik żydowski

Składniki:

500 g mąki pszennej,
200 g drobnego cukru do wypieków,
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan,
650 g miodu,
4 jajka,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej),
pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy,
2 łyżki rumu lub brandy,
pół łyżeczki soli.

Piernik żydowski

Składniki:

500 g mąki pszennej,
200 g drobnego cukru do wypieków,
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan,
650 g miodu,
4 jajka,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej),
pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy,
2 łyżki rumu lub brandy,
pół łyżeczki soli.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. Jajka (w całości) ubijamy mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo cukier – powinniśmy otrzymać gęsty, puszysty kogel – mogel. Stale ubijając, dodajemy olej, miód, kawę i brandy.

W osobnej misce mieszamy suche składniki. Łączymy je z masą, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy.Dużą formę prostokątną smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 170ºC przez 45 – 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.