Racuchy z serem „turowskie”

CIasto:

350 g mąki pszennej,
30 g drożdży,
125 ml mleka,
50 g cukru (w tym 2 łyżeczki do zaczynu i reszta do nadzienia),
50 g Lumiko Masła Extra 83%,
2 jajka.

Nadzienie :

250 g twarogu półtłustego,
1 czubata łyżka jogurtu gęstego,
1 łyżeczka pasty z ziarenek wanilii.

Do podania:

sezonowe owoce,
cukier puder.

Racuchy z serem „turowskie”

CIasto:

350 g mąki pszennej,
30 g drożdży,
125 ml mleka,
50 g cukru (w tym 2 łyżeczki do zaczynu i reszta do nadzienia),
50 g Lumiko Masła Extra 83%,
2 jajka.

Nadzienie :

250 g twarogu półtłustego,
1 czubata łyżka jogurtu gęstego,
1 łyżeczka pasty z ziarenek wanilii.

Do podania:

sezonowe owoce,
cukier puder.
Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. W ciepłym pomieszczeniu drożdże podwoją swoją objętość w 10-15 minut. Gdy rozczyn wyrośnie, zabieramy się do zagniecenia ciasta. Do mąki dodajemy rozczyn, jajka i rozpuszczone letnie masło. Wyrabiamy ciasto i przykrywamy ściereczką, zostawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto drożdżowe dzielimy na 8 porcji. Twaróg mieszamy z cukrem, jogurtem i pastą z ziaren wanilii.Serową masę rozkładamy po 1 łyżce na każdym kawałku ciasta. Formujemy racuchy sklejając brzegi ciasta. Potem je spłaszczamy – powinny kształtem przypominać knedle. Odstawiamy na kwadrans, rozgrzewamy olej i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Odkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym.Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, z dodatkiem jogurtu lub możemy też udekorować je sezonowymi owocami.

W przepisie użyto:

Masło Ekstra z Łukowa 83%