Wędzone udka gęsie

Składniki:

7 kg gęsich udek,
140 g soli,
4 łyżki majeranku,
9 ząbków czosnku,
łyżeczka kolendry,
łyżeczka saletry,
pieprz,
ziele angielskie.

Wędzone udka gęsie

Składniki:

7 kg gęsich udek,
140 g soli,
4 łyżki majeranku,
9 ząbków czosnku,
łyżeczka kolendry,
łyżeczka saletry,
pieprz,
ziele angielskie.
Przygotowanie:

Zalewę przygotowujemy z 15 litrów wody. Dodajemy do niej sól i saletrę. Wszystkie przyprawy tłuczemy w moździerzu i dosypujemy do zalewy. Wkładamy udka, które peklujemy przez 12 dni. Po 12 dniach udka wyciągamy i przekładamy na godzinę do zimnej wody. Następnie udka należy osuszyć. Wędzimy je przez 3 dni w zimnym dymie.