Przygotowanie:
Drożdże na rozczyn rozcieramy z cukrem. Kiedy staną się płynne, dodajemy mleko, następnie mąkę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. Wlewamy rozczyn, dodajemy rozpuszczone masło i jajko. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej ciepłego mleka. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.
Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy nożem na porcje. Każdą z nich nadziewamy łyżką masy makowej. Zlepiamy jak pączki, lekko spłaszczamy i układamy na oprószonej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte ciasto kładziemy na małą ilość rozgrzanego tłuszczu na patelni. Smażymy do uzyskania złotego koloru, a po wystudzeniu podajemy z cukrem pudrem.