Racuszki z makiem

Ciasto:

450 g mąki pszennej typu 500,
5 łyżek cukru,
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
1 jajko,
30 g świeżych drożdży,
125 ml ciepłego mleka,
2 łyżki Lumiko Masła Extra 83%,
olej do smażenia.

Nadzienie:

gotowa lub domowa masa makowa.

Racuszki z makiem

Ciasto:

450 g mąki pszennej typu 500,
5 łyżek cukru,
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
1 jajko,
30 g świeżych drożdży,
125 ml ciepłego mleka,
2 łyżki Lumiko Masła Extra 83%,
olej do smażenia.

Nadzienie:

gotowa lub domowa masa makowa.
Przygotowanie:

Drożdże na rozczyn rozcieramy z cukrem. Kiedy staną się płynne, dodajemy mleko, następnie mąkę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i sól. Wlewamy rozczyn, dodajemy rozpuszczone masło i jajko. Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, jeżeli jest zbyt suche, należy dodać więcej ciepłego mleka. Ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie wykładamy ciasto na stolnicę i dzielimy nożem na porcje. Każdą z nich nadziewamy łyżką masy makowej. Zlepiamy jak pączki, lekko spłaszczamy i układamy na oprószonej mąką stolnicy do ponownego wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte ciasto kładziemy na małą ilość rozgrzanego tłuszczu na patelni. Smażymy do uzyskania złotego koloru, a po wystudzeniu podajemy z cukrem pudrem.

W przepisie użyto:

Masło Ekstra z Łukowa 83%