Forszmak lubelski

Składniki:

500 g karkówki wieprzowej,
200 g kiełbasy wędzonej,
1 l bulionu warzywnego,
100 ml przecieru pomidorowego,
3 ogórki kiszone,
3 łyżki oleju,
cebula,
ząbek czosnku,
łyżka mąki,
2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,
sól, pieprz.

Forszmak lubelski

Składniki:

500 g karkówki wieprzowej,
200 g kiełbasy wędzonej,
1 l bulionu warzywnego,
100 ml przecieru pomidorowego,
3 ogórki kiszone,
3 łyżki oleju,
cebula,
ząbek czosnku,
łyżka mąki,
2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego,
sól, pieprz.
Przygotowanie:

Mięso kroimy w paski i smażymy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone kiełbasę i cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i dusimy 45 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 minut.

Z oleju i mąki przygotowujemy zasmażkę, rozrzedzamy odrobiną wody i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.