
Składniki:
| 500 g karkówki wieprzowej, |
| 200 g kiełbasy wędzonej, |
| 1 l bulionu warzywnego, |
| 100 ml przecieru pomidorowego, |
| 3 ogórki kiszone, |
| 3 łyżki oleju, |
| cebula, |
| ząbek czosnku, |
| łyżka mąki, |
| 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, |
| sól, pieprz. |
Forszmak lubelski
Składniki:
| 500 g karkówki wieprzowej, |
| 200 g kiełbasy wędzonej, |
| 1 l bulionu warzywnego, |
| 100 ml przecieru pomidorowego, |
| 3 ogórki kiszone, |
| 3 łyżki oleju, |
| cebula, |
| ząbek czosnku, |
| łyżka mąki, |
| 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, |
| sól, pieprz. |
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paski i smażymy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone kiełbasę i cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i dusimy 45 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ogórki, przecier pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusimy jeszcze 15 minut.
Z oleju i mąki przygotowujemy zasmażkę, rozrzedzamy odrobiną wody i dodajemy do całości. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.