Składniki:
500 g ziemniaków, |
125 g twarogu, |
180 g kaszy gryczanej, |
2 jajka, |
3 łyżki Lumiko Masła Extra 83%, |
kilka ząbków czosnku, |
świeże liście chrzanowe. |
Izbickie Golasy
Składniki:
500 g ziemniaków, |
125 g twarogu, |
180 g kaszy gryczanej, |
2 jajka, |
3 łyżki Lumiko Masła Extra 83%, |
kilka ząbków czosnku, |
świeże liście chrzanowe. |
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy. Dodajemy do nich surową kaszę gryczaną i masło. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, następnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy pokruszony twaróg, jaja, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowany farsz układamy na liściach chrzanowych i zawijamy. Pieczemy w temperaturze 130-140 stopni Celsjusza na wysmarowanej masłem blaszce.