
Składniki:
| 500 g ziemniaków, |
| 125 g twarogu, |
| 180 g kaszy gryczanej, |
| 2 jajka, |
| 3 łyżki Lumiko Masła Extra 83%, |
| kilka ząbków czosnku, |
| świeże liście chrzanowe. |
Izbickie Golasy
Składniki:
| 500 g ziemniaków, |
| 125 g twarogu, |
| 180 g kaszy gryczanej, |
| 2 jajka, |
| 3 łyżki Lumiko Masła Extra 83%, |
| kilka ząbków czosnku, |
| świeże liście chrzanowe. |
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy. Dodajemy do nich surową kaszę gryczaną i masło. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, następnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy pokruszony twaróg, jaja, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak przygotowany farsz układamy na liściach chrzanowych i zawijamy. Pieczemy w temperaturze 130-140 stopni Celsjusza na wysmarowanej masłem blaszce.
W przepisie użyto: