Składniki:
1 kg mąki pszennej, |
1 kg cukru, |
100 g drożdży świeżych (lub 50 g suchych), |
125 ml mleka, |
6 żółtek, |
1 całe jajko, |
100 g rozpuszczonego Lumiko Masła Extra 83%, |
pół laski wanilii, |
sok i skórka z 1 cytryny, |
konfitura, |
spirytus, |
smalec do smażenia i olej, |
cukier puder do posypania. |
Pączki żakowolskie tradycyjne z konfiturą
Składniki:
1 kg mąki pszennej, |
1 kg cukru, |
100 g drożdży świeżych (lub 50 g suchych), |
125 ml mleka, |
6 żółtek, |
1 całe jajko, |
100 g rozpuszczonego Lumiko Masła Extra 83%, |
pół laski wanilii, |
sok i skórka z 1 cytryny, |
konfitura, |
spirytus, |
smalec do smażenia i olej, |
cukier puder do posypania. |
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy 200 g mąki i 125 ml mleka, mieszamy. Odkładamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu jajka ucieramy z cukrem, a do uzyskanej masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ziarenka wanilii, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiamy do czasu, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Następnie dodajemy roztopiony tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i zostawiamy je w ciepłym miejscu na 10 – 15 minut.
Następnie nabieramy łyżką niewielkie porcje ciasta (na każdego pączka wystarczą 2 łyżki) i formujemy w dłoni małe krążki. Nakładamy do środka pół łyżeczki konfitury, zlepiamy, formujemy kulę i odkładamy na stolnicę oprószoną mąką. Przykrywamy pączki ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Smażymy je następnie w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Gotowe pączki odsączamy na bibule i posypujemy cukrem pudrem.