Ciasto :
500 g mąki pszennej, |
50 g drożdży, |
125 ml mleka, |
1 jajko, |
1 żółtko, |
2 łyżki roztopionego Lumiko Masła Extra 83%, |
3 łyżki cukru, |
sól. |
Nadzienie:
250 g twarogu, |
1 żółtko, |
3 łyżki cukru, |
1 łyżeczka cukru waniliowego. |
Parowańce z serem
Ciasto :
500 g mąki pszennej, |
50 g drożdży, |
125 ml mleka, |
1 jajko, |
1 żółtko, |
2 łyżki roztopionego Lumiko Masła Extra 83%, |
3 łyżki cukru, |
sól. |
Nadzienie:
250 g twarogu, |
1 żółtko, |
3 łyżki cukru, |
1 łyżeczka cukru waniliowego. |
Przygotowanie:
Nadzienie
Do rozgniecionego widelcem twarogu dodajemy resztę składników i mieszamy.
Ciasto
Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, po czym odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wrzucamy pozostałe produkty sypkie i mieszamy, a następnie dodajemy roztopioną margarynę, jajka, wyrośnięte drożdże i wyrabiamy ciasto. Ma ono odchodzić od brzegów.
Całość przykrywamy i zostawiamy do momentu, gdy ciasto podwoi swoją objętość. Następnie z ciasta formujemy kule, do każdej wkładamy łyżkę twarogu i dobrze zaklejamy. Układamy na stolnicy i pozostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia. Gotujemy na parze około 10-15 minut.