Składniki:
500 g mąki pszennej, |
200 g drobnego cukru do wypieków, |
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan, |
650 g miodu, |
4 jajka, |
4 łyżki oleju, |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, |
1 łyżeczka sody oczyszczonej, |
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej), |
pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy, |
2 łyżki rumu lub brandy, |
pół łyżeczki soli. |
Piernik żydowski
Składniki:
500 g mąki pszennej, |
200 g drobnego cukru do wypieków, |
1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub pekan, |
650 g miodu, |
4 jajka, |
4 łyżki oleju, |
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, |
1 łyżeczka sody oczyszczonej, |
2 łyżki przyprawy korzennej do piernika (najlepiej domowej), |
pół szklanki mocnej świeżo parzonej kawy, |
2 łyżki rumu lub brandy, |
pół łyżeczki soli. |
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. Jajka (w całości) ubijamy mikserem do białości i puszystości. Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo cukier – powinniśmy otrzymać gęsty, puszysty kogel – mogel. Stale ubijając, dodajemy olej, miód, kawę i brandy.
W osobnej misce mieszamy suche składniki. Łączymy je z masą, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy.Dużą formę prostokątną smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 170ºC przez 45 – 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.