Ciasto:
320 g mąki pszennej, |
1 jajko, |
¾ szklanki wody. |
Farsz:
1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, |
250 g twarogu, |
100 g wędzonej słoniny lub boczku, |
2-3 łyżki śmietany 18%, |
duża cebula, |
słodka mielona papryka, |
sól i pieprz. |
Pierogi lubelskie
Ciasto:
320 g mąki pszennej, |
1 jajko, |
¾ szklanki wody. |
Farsz:
1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, |
250 g twarogu, |
100 g wędzonej słoniny lub boczku, |
2-3 łyżki śmietany 18%, |
duża cebula, |
słodka mielona papryka, |
sól i pieprz. |
Przygotowanie:
Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cebulę szklimy na złoty kolor. Następnie mielimy twaróg i dodajemy go do kaszy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Przygotowane krążki wypełniamy farszem i zalepiamy.
Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż pierogi zaczną wypływać. Podajemy ze śmietaną doprawioną papryką i solą.