Pierogi lubelskie

Ciasto:

320 g mąki pszennej,
1 jajko,
¾ szklanki wody.

Farsz:

1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,
250 g twarogu,
100 g wędzonej słoniny lub boczku,
2-3 łyżki śmietany 18%,
duża cebula,
słodka mielona papryka,
sól i pieprz.

Pierogi lubelskie

Ciasto:

320 g mąki pszennej,
1 jajko,
¾ szklanki wody.

Farsz:

1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko,
250 g twarogu,
100 g wędzonej słoniny lub boczku,
2-3 łyżki śmietany 18%,
duża cebula,
słodka mielona papryka,
sól i pieprz.
Przygotowanie:

Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cebulę szklimy na złoty kolor. Następnie mielimy twaróg i dodajemy go do kaszy, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy, rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki. Przygotowane krążki wypełniamy farszem i zalepiamy.

Gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż pierogi zaczną wypływać. Podajemy ze śmietaną doprawioną papryką i solą.