Składniki:
300-400 g kaszy jaglanej |
1 kg mąki pszennej |
500 g sera białego |
20 g drożdży |
jajko |
woda lub mleko (do ugotowania kaszy) |
świeża lub suszona mięta, sól |
Pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą
Składniki:
300-400 g kaszy jaglanej |
1 kg mąki pszennej |
500 g sera białego |
20 g drożdży |
jajko |
woda lub mleko (do ugotowania kaszy) |
świeża lub suszona mięta, sól |
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę pod przykryciem ok. ½ godz. i odstawiamy, aby „doszła” i ostygła. W tym czasie przygotowujemy ciasto z mąki, wody, soli i jajka. Zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste i jednolite. Rozwałkowujemy następnie dosyć cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka.
Wystudzoną kaszę jaglaną mieszamy z serem białym, doprawiamy solą, dodajemy miętę. Dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na krążki z ciasta, zawijamy je i dociskamy brzegi, tworząc charakterystyczne falbanki. Pierogi wrzucamy na gotującą się w dużym garnku wodę z dodatkiem soli.