Pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą

Składniki:

300-400 g kaszy jaglanej
1 kg mąki pszennej
500 g sera białego
20 g drożdży
jajko
woda lub mleko (do ugotowania kaszy)
świeża lub suszona mięta, sól

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą

Składniki:

300-400 g kaszy jaglanej
1 kg mąki pszennej
500 g sera białego
20 g drożdży
jajko
woda lub mleko (do ugotowania kaszy)
świeża lub suszona mięta, sól
Przygotowanie:

Gotujemy kaszę pod przykryciem ok. ½ godz. i odstawiamy, aby „doszła” i ostygła. W tym czasie przygotowujemy ciasto z mąki, wody, soli i jajka. Zagniatamy tak długo, aż będzie sprężyste i jednolite. Rozwałkowujemy następnie dosyć cienkie placki i wykrawamy szklanką kółka.

Wystudzoną kaszę jaglaną mieszamy z serem białym, doprawiamy solą, dodajemy miętę. Dokładnie wyrabiamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na krążki z ciasta, zawijamy je i dociskamy brzegi, tworząc charakterystyczne falbanki. Pierogi wrzucamy na gotującą się w dużym garnku wodę z dodatkiem soli.