Placuszki żukowskie z kaszy gryczanej

Składniki:

250 g białego sera,
180 g kaszy gryczanej,
110 g bułki tartej,
0,5 l wody,
0,5 l oleju,
2 jajka,
¼ łyżki suszonej mięty,
sól,
cukier.

Do podania :

cukier puder,
śmietana
powidła lub świeże owoce.

Placuszki żukowskie z kaszy gryczanej

Składniki:

250 g białego sera,
180 g kaszy gryczanej,
110 g bułki tartej,
0,5 l wody,
0,5 l oleju,
2 jajka,
¼ łyżki suszonej mięty,
sól,
cukier.

Do podania :

cukier puder,
śmietana
powidła lub świeże owoce.
Przygotowanie:

Kaszę gotujemy, a ser drobno kruszymy widelcem. Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej wcześniej przygotowany ser i dwa jajka. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem wedle uznania. Przygotowaną masę formujemy w drobne placuszki i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy na złoty kolor.

Gotowe placuszki oprószamy delikatnie cukrem pudrem i  podajemy ze śmietanką,  powidłami albo świeżymi owocami.