Składniki:
250 g białego sera, |
180 g kaszy gryczanej, |
110 g bułki tartej, |
0,5 l wody, |
0,5 l oleju, |
2 jajka, |
¼ łyżki suszonej mięty, |
sól, |
cukier. |
Do podania :
cukier puder, |
śmietana |
powidła lub świeże owoce. |
Placuszki żukowskie z kaszy gryczanej
Składniki:
250 g białego sera, |
180 g kaszy gryczanej, |
110 g bułki tartej, |
0,5 l wody, |
0,5 l oleju, |
2 jajka, |
¼ łyżki suszonej mięty, |
sól, |
cukier. |
Do podania :
cukier puder, |
śmietana |
powidła lub świeże owoce. |
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy, a ser drobno kruszymy widelcem. Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej wcześniej przygotowany ser i dwa jajka. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i cukrem wedle uznania. Przygotowaną masę formujemy w drobne placuszki i obtaczamy w bułce tartej, następnie smażymy na złoty kolor.
Gotowe placuszki oprószamy delikatnie cukrem pudrem i podajemy ze śmietanką, powidłami albo świeżymi owocami.