Świeżonka

Składniki:

1,2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki, schabu, karkówki),
600 g wątroby wieprzowej,
200 g podgardla wieprzowego,
7 dużych cebul,
6 ząbków czosnku,
przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie,
smalec do smażenia.

Świeżonka

Składniki:

1,2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki, schabu, karkówki),
600 g wątroby wieprzowej,
200 g podgardla wieprzowego,
7 dużych cebul,
6 ząbków czosnku,
przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie,
smalec do smażenia.
Przygotowanie:

Kroimy mięso na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Mięso (oprócz wątróbki) wkładamy do brytfanki i lekko podsmażamy. Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę). Całość dokładnie mieszamy i ponownie przykrywamy na około 5 minut. Dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy.

Świeżonka najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.