Składniki:
1,2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki, schabu, karkówki), |
600 g wątroby wieprzowej, |
200 g podgardla wieprzowego, |
7 dużych cebul, |
6 ząbków czosnku, |
przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, |
smalec do smażenia. |
Świeżonka
Składniki:
1,2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatki, schabu, karkówki), |
600 g wątroby wieprzowej, |
200 g podgardla wieprzowego, |
7 dużych cebul, |
6 ząbków czosnku, |
przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, |
smalec do smażenia. |
Przygotowanie:
Kroimy mięso na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Mięso (oprócz wątróbki) wkładamy do brytfanki i lekko podsmażamy. Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, po czym przykrywamy pokrywką i dusimy około 25 minut. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy cebulę i czosnek (zmiażdżony i pokrojony w kosteczkę). Całość dokładnie mieszamy i ponownie przykrywamy na około 5 minut. Dodajemy wątróbkę i dusimy pod przykryciem. Gdy wątróbka zmięknie, całość doprawiamy.
Świeżonka najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.