Zawijaki wygnanowskie

Składniki:

500 g mąki pszennej,
80 g cukru,
30 g świeżych drożdży,
150 ml mleka,
3 jajka,
4 dorodne jabłka,
1 łyżeczka soli.

Zawijaki wygnanowskie

Składniki:

500 g mąki pszennej,
80 g cukru,
30 g świeżych drożdży,
150 ml mleka,
3 jajka,
4 dorodne jabłka,
1 łyżeczka soli.
Przygotowanie:

Kruszymy drożdże i mieszamy je z 60 ml letniego mleka, dodając 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Przygotowaną masę przykrywamy ścierką i czekamy ok. 30 minut. Pozostałą mąkę i sól wsypujemy do miski. Po 30 minutach dodajemy do niej wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, cukier, jedno żółtko i dwa jajka. Powstałą masę wyrabiamy, aż przestanie się kleić do dłoni. Ciasto przykrywamy ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 godziny.

Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek. Na 2/3 jego powierzchni rozkładamy owoce (dosładzamy je według uznania) i zwijamy jak roladę. Dzielimy ją na kilka części. Roztrzepujemy białko i smarujemy nim wierzch ciastek. Pieczemy w temperaturze 180 st. ok. 30 minut.