Ser Gouda z Łukowa
Ser Gouda z Łukowa
Gouda, ser typu holenderskiego, należy do serów półtwardych lub twardych, które wytwarza się z najwyższej jakości mleka krowiego, pozyskiwanego w naszym regionie. Są to najbardziej popularne sery żółte w Polsce. Gouda należy do rodziny serów podpuszczkowych - do ich produkcji używana jest podpuszczka mikrobiologiczna. Jest odpowiednia dla wegetarian. Jej miąższ jest elastyczny i miękki. Charakteryzuje się łagodnym, kwaskowatym, lekko orzechowym, aromatycznym smakiem. Oczka bardzo nieliczne, okrągłe, wielkości od ziarna ryżu do małego grochu.
Jak inne sery typu holenderskiego, świetnie sprawdza się do wszelkiego typu sałatek i kanapek. Łatwo ją zetrzeć na tarce, idealnie komponuje się z innymi przysmakami. To typowy ser stołowy i deserowy. Polecana również do zapiekanek, ponieważ idealnie się topi. Często podawana z winem i jako składnik deski serów.
Wszystkie nasze sery typu holenderskiego nie zawierają innych tłuszczów niż mleczny. Zawierają go nie mniej niż 40% w suchej masie.
Gouda sprzedawana jest w postaci około 3 kilogramowych bloków.