Przepisy na dania
z lubelszczyzny
Kuchnia lubelska słynie z kompozycji naturalnych smaków kresowych.
To właśnie stąd wywodzą się pyszne pierogi z miętą, czy popularne w całej Polsce cebularze. Kuchnia lubelska to kuchnia naszych babć, którą chcemy się z Wami podzielić. Zapraszamy do zapoznania się z przepisami ziemi lubelskiej – jesteśmy pewni, że pokochacie je tak jak my!
Pierogi lubelskie
Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni. Cebulę szklimy na złoty kolor. Następnie mielimy twaróg i dodajemy go do kaszy, doprawiamy solą i…
Placuszki żukowskie z kaszy gryczanej
Kaszę gotujemy, a ser drobno kruszymy widelcem. Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej wcześniej przygotowany ser i dwa jajka. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i…
Zawijas nasutowski
Mąkę mieszamy z wodą i jajkiem. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o dużych otworach. Cebulę obieramy, siekamy, smażymy na łyżce oleju, po chwili dodajemy…
Kiełbaski wędzone z kaszy i boczku
Kaszę podsmażamy na maśle. Do wrzącej wody dodajemy sól i wędzone skórki z boczku. Wsypujemy kaszę i gotujemy do zagęszczenia. Do ugotowanej kaszy dodajemy…
Forszmak lubelski
Mięso kroimy w paski i smażymy na oleju. Na patelnię dodajemy pokrojone kiełbasę i cebulę. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Zalewamy całość bulionem warzywnym,…
Kiszone jabłka
Na dno słoja wkładamy liście czarnej porzeczki i wiśni. Następnie zaczynamy bardzo ciasno układać jabłka. Po każdej ułożonej pojedynczej warstwie jabłek dodajemy liście. Do…
Zawijaki wygnanowskie
Kruszymy drożdże i mieszamy je z 60 ml letniego mleka, dodając 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Przygotowaną masę przykrywamy ścierką i czekamy ok.…
Izbickie Golasy
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i rozgniatamy. Dodajemy do nich surową kaszę gryczaną i masło. Pozostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 10 min, następnie studzimy. Do…
Piernik żydowski
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą korzenną. Jajka (w całości) ubijamy mikserem do…
Racuchy z serem „turowskie”
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, mieszamy z 2 łyżeczkami cukru i mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. W ciepłym pomieszczeniu drożdże podwoją swoją objętość w 10-15…
Cebularz lubelski
Pokrojoną w kostkę cebulę gotujemy w wodzie przez 2 minuty. Następnie odcedzamy i wrzucamy do słoika, dodając mak, sól i olej. Całość mieszamy i…
Marchwiak z makiem
Rozpuszczone masło mieszamy z mlekiem. W misce przygotowujemy ciasto: mieszamy mąkę, drożdże, cukier i sól. Następnie formujemy wgłębienie i wlewamy do niego mleko z…
Racuszki z makiem
Drożdże na rozczyn rozcieramy z cukrem. Kiedy staną się płynne, dodajemy mleko, następnie mąkę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce…
Chrust drobiowy
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w plastry wzdłuż dłuższego boku. Nacinamy na środku, tak samo jak w przypadku robienia faworków. Mięso…
Pączki żakowolskie tradycyjne z konfiturą
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy 200 g mąki i 125 ml mleka, mieszamy. Odkładamy na około pół godziny. Po upływie tego czasu jajka…
Świeżonka
Kroimy mięso na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Mięso (oprócz wątróbki) wkładamy do brytfanki i lekko podsmażamy. Dolewamy trochę wody, dodajemy ziele angielskie…
Parowańce z serem
Nadzienie Do rozgniecionego widelcem twarogu dodajemy resztę składników i mieszamy. Ciasto Do podgrzanego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i mąki, po czym odstawiamy do…
Pierogi z kaszą jaglaną, serem i miętą
Gotujemy kaszę pod przykryciem ok. ½ godz. i odstawiamy, aby "doszła" i ostygła. W tym czasie przygotowujemy ciasto z mąki, wody, soli i jajka.…
Kulebiak Generałowej Kickiej
Farsz Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw gotujemy rosół. Ostudzone mięso mielimy następnie w maszynce wraz z warzywami, czosnkiem, cebulą i namoczoną w mleku bułką.…